Summary

[Summary][bsummary]

Short Q&A

[Short Q&A][twocolumns]

Letters From Mothers Of Nenjamparmabu To The Supreme Court - Short Q&A

endosulfan, Letters From Mothers Of Nenjamparmabu To The Supreme Court


Letters From Mothers Of Nenjamparmabu To The Supreme Court - Short Q&A
1. What would have happened if our health department had been vigilant?
Ans. If our health department had been vigilant, there would have been a decrease in the mortality rate. The medical history of the families with multiple deaths and diseases would have been the subject of at least a case study and that would have imparted scientific knowledge about the causes of death by poisoning in this area.
2. What is the full form of MTP? Why did many mothers of Nenjamparambu go for MTP?
Ans. MTP stands for Medical Termination of Pregnancy. Most of the mothers of Nenjamparambu went for MTP because they didnt want to deliver limbless torsos in place of a baby.
3. What do the women in Nenjamparambu do as soon as they conceive?
Ans. As soon as they conceive, the women in Nenjamparambu, consumed by fear and anxiety, go to black magicians and djinns and as a final resort to doctors.
4. What was done to the excess pesticide when it was banned?
Ans. The excess pesticide which remained in the Plantation Corporation godowns of Kasargod was buried in Nenjamparambu.
5. What did Achuthan Maniyani reveal?
Ans. Achuthan Maniyani revealed that excess pesticide was buried in Nenjamparambu by a labourer and that he was dead now.
6. Why did M.A. Rahman go to Nenjamparambu?
Ans. M.A. Rahman went to Nenjamparambu in 2002 to shoot the documentary, A Paradise for the Dying.
7. Describe the locale of Nenjamparambu and the Kerala Plantation Corporation’s Minji Padavu estate.
Ans. Nenjamparambu lies at the heart of Minjipadavu mountain in Adhur. Kerala Plantation Corporation’s Minji Padavu estate was situated at the top of the hill. One could see river Payaswini from there, flowing between the laterite hills to the North-East and the dense forests of the valley. Hundreds of families live on the crest of the hill as well as in the small villages in the valley.
8. How did the plantation labourer's react to the filmmakers when they approached Subbaiah Maniyani’s house?
Ans. When the filmmakers approached Subbaiah Maniyani's house, the plantation labourers who were clearing the land stopped them. They even threatened to chop off their legs if they ventured even a step ahead.
9. Why was,Nenjamparambu the worst affected by Endosulfan?
Ans. The huge cement tank in which Endosulfan was prepared was situated in Nenjamparambu. It was here that the excess pesticide after its temporary ban in 2000 was buried.
10. How did the village acquire the name, Kaithode?
Ans. One of the streams of the hill was diverted to a village in the valley through the hard work of Mammadcha, an organic farmer who lived on the side of the hill. He diverted the stream to the village down below using a spade. The village acquired the name Kaithode because it was a stream (തോട് ) dug by Mammadcha using a spade.  
11. Who is responsible for the sad plight of the people in Nenjamparambu?
Ans. The Plantation Corporation, the Agricultural Scientists, the Central Agricultural Department and the manufactures of Endosulfan are equally responsible for the sad plight of  people in Nenjamparambu. They are victims of the unscrupulous greed and terror spewing activity of such organisations.
12. What was the result of the study conducted by the KSCSTE (Kerala State Council for Science, Technology and Environment)?
Ans. The study conducted by KSCSTE to measure Endosulfan level in the water and soil in the area concluded that there were traces of Endosulfan particles in Nenjamparambu,even 10 years after its aerial spraying was stopped.  It was highly probable for even the food chain to be contaminated. 
13. What were the results of the studies conducted by Sunitha Narayanan and Dr Habibulla Sayeed?
Ans. The studies conducted by Sunitha Narayanan of CSE in 2000 and Dr Habibullah Sayeed of NIOH in 2002 have proved that life threatening and physically and mentally disabling diseases were caused by Endosulfan.
14. Why did the Central University hesitate to accept the 300 acres of land allotted in Periya?
Ans. The Central University hesitated to accept the land because they doubted if the land was contaminated by Endosulfan. They were ready to accept the land if it was proved uncontaminated.


Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

No comments :